Jaktprov

Hitta olika jaktprov för olika jakthundar tex. drever, stövare och jämthund.

På denna sidan kan du genom länkar, bilder och annonser hitta det mesta du behöver för att jaga älg, rådjur, hare, fågel mm. Du hittar också en hel del tillbehör för din jakthund, reflexer, pejlar mm.

Via länkarna ovan kan man köpa jakttillbehör för att jaga tex. rådjur och fågel på nätet.

Jaktprov för hundar är en jakt utan vapen för en jägare. Det finns jaktprov för olika hundraser, tex. stövare, jämthund, tax, älghund, retriever och beagle. Eftersom jag har en beagle som är en drivande hund, driver hare, rådjur och räv så skriver jag endast vad jag vet om regler för detta jaktprov som gäller beagle. På nätet kan man hitta olika hundklubbars hemsidor där man kan läsa om hur jaktprov för hund går till. Sök på nätet efter den hundras hundklubb tex. drever, stövare och jämthund för att hitta rätt hundklubb.


Jaktprov hund

Vid ett jaktprov för hund ska hunden för en domare visa sina kunskaper i att kunna fungera som en jakthund, inte enbart vad det gäller att jaga, driva viltet utan också andra färdigheter såsom , sök, skall, samspel med jägare mm. Syftet med jaktprov är att kunna välja ut de hundar som är mest lämpade för avel. Det finns många sidor på nätet som mer ingående beskriver hur ett jaktprov går till, vilka regler som gäller och hur ett jaktprov bedöms, här finns en sida. Genom att besöka de olika rasklubbarna så kan man läsa sig till regler som gäller för ett jaktprov, specifikt för den hundras man har. Avsikten med jaktprov är att få fram de bästa jakthundarna för avel.

Många drar sig för att göra jaktprov med sin hund pga att man inte vet vad som ingår i provet samt att hunden inte ska lyckas på provet. Vad som ingår kan man läsa sig till. För att jaktprovet ska lyckas beror på väder och vind samt dagsformen på hunden. Precis som vid en utställning av en hund och domaren gör en negativ bedömning av något på hunden så är det ändå samma hund man har med sig tillbaka, antingen från hundutställningen eller gjort jaktprov.

Jaktprov

Nedan bild på vildsvinsjakt lånad från Svenskjakt.

vildsvinsjakt

Regler jaktprov för Beagle : För att en beagle ska få ställa upp i ett jaktprov krävs att man på en utställning har fått minst en tvåa. Att få en tvåa på en utställning är inga problem, är hunden frisk och inte har några medfödda fel tex. ett överbett så har man sin tvåa. Givetvis får hunden inte vara eller visa tecken på aggressivitet, en domare ska utan problem få titta på hundens tänder. Vad som mer krävs för att få ställa upp på ett jaktprov är att hunden är renrasig och att man kan visa upp dokumentation på stamtavla och vaccination. Har du en beagle och funderar på jaktprov och undrar över något så besök deras hemsida där du kan få den hjälp du söker.

Ett annat bra sätt om att få information om regler jaktprov är att fråga din hunds uppfödare eller kennel. Många uppfödare av hundar, i detta fall jakthundar har även jakt som intresse och vet därför mycket om jaktprov. De har säkert egna hundar som har varit med om jaktprov och i många fall fått fina omdömen och priser. En uppfödare kan ta bättre betalt för valparna och det är lättare att sälja valparna om föräldrarna har bra meriter från jaktprov.


Jaktprov regler

Att läsa mera om regler jaktprov för olika hundraser som tex. stövare, jämthund, tax, älghund, retriever och beagle. Nedan länkar till olika klubbsidor (hundraser).

Svenska Weimaranerklubben Svenska Beagleklubben Svenska Taxklubben
Svenska Dreverklubben Svenska Jämthundklubben Svenska Stövareklubben

Hitta information om jaktprov

Nedan sidor som sajten Jaktinfo innehåller.

Startsida Eftersök Fågeljakt
Harjakt Älgjakt Jägarexamen
Jaktbutiker Jakthundar Jaktmark
Jaktprov Jaktradio Jakttider
Vildsvinsjakt Jakttillbehör Jaktvapen
Hundpejl Rådjursjakt Viltrecept
Stycka