Harjakt

Om att jaga hare med hund, tex. harjakt med stövare.

På denna sidan kan du genom länkar, bilder och annonser hitta det mesta du behöver för att jaga älg, rådjur, hare, fågel mm. Du hittar också en hel del tillbehör för din jakthund, reflexer, pejlar mm.

Via länkarna ovan kan man köpa jakttillbehör för att jaga tex. hare rådjur och fågel på nätet.

Harjakt, min favoritjakt. Detta beror på att jag har egen hund att jaga hare med, en beagle som är mycket duktig på att driva hare. Vid harjakt med hund håller som regel haren sig inom jaktområdet, och man kan höra hunden skälla hela tiden. Risken för att en harjakt ska ta slut tidigt, om det bär iväg in på annan mark är mindre än tex. vid rådjursjakt och älgjakt med hund. Harjakt med stövare är nog mera vanligt än harjakt med beagle. Tider för harjakt för hela landet finns på Svenska jägareförbundets hemsida. Harjakt utan hund är sitta och vänta på haren vilket inte intresserar mig.


Tips om harjakt

Jag kan verkligen rekommendera att harjakt med beagle, det går precis lagom fort, betydligt snabbare går det vid harjakt med stövare. En beagle driver rådjur, räv och hare men är lätt att göra rådjursren för den som önskar. Ska man köpa en beagle för harjakt så kan man via Svenska Beagleklubben hitta valpar med rådjursrena föräldrar som underlättar saken att få beaglen rådjursren. Jag kan verkligen rekommendera harjakt med beagle, det går alldeles lagom fort. Att jaga hare blir inte tråkigt som jag tycker andra jakter kan bli tex. älgjakt.

Mer vanligt är det att man använder stövare för harjakt, som tex. hamiltonstövare än beagle. Är man enbart ute efter att jaga hare och räv så ska man kanske välja stövaren, men om man även vill att jakthunden också ska jaga rådjur så är alternativet att välja en beagle som sin jakthund för både harjakt och rådjursjakt. Oftast kommer haren tillbaka där hunden tog upp den. Kravet på tysthet som tex. vid rådjursjakt och älgjakt är mindre vid harjakt. Harjakt med hund är inte tråkigt men spännande, däremot är harjakt utan hund tråkigt.

Harar

Hundar som används till harjakt är drivande hundar, tex. beagle och stövare. Att skaffa en jakthund medför en hel del arbete, detta måste man vara medveten om innan man köper sin jakthund. Hunden är ingen man tar med sig ut i skogen för att jaga hare och sedan ställer undan då man inte är ute på harjakt. Jag har haft ett antal jakthundar som förutom att fungera som jakthund även fungerat och fungerar som sällskapshund. Vilken hundras ska man köpa för harjakt? En hund som är lätt att få rådjursren eller ska den jaga hare och rådjur? Hur de olika hundraserna fungerar vid harjakt kan du bla. läsa om på de olika hundklubbarnas hemsidor. Man kan fråga kennlar, uppfödare och bekanta som har den hundras man funderar på att köpa för harjakt.

Nedan bild på harjakt lånad från Foxdalens, harjakt med stövare.

harjakt

Jakttider för harjakt. Den 1 september börjar harjakt på fälthare och håller på fram till den 15 februari. Harjakt på skogshare börjar samma datum den 1 september och håller på fram till den 29 februari. För att vara uppdaterad på vilka tider för att jaga hare, fälthare (tyskhare) och skogshare så ska man i god tid innan jaktsäsongen börjar kolla tider för harjakt hos Svenska Jägareförbundet.

Söker du hundar till harjakt. Besök Svenska Jägareförbundet för att läsa om jakthundar för att jaga hare. Typiska jakthundar för harjakt är stövare av olika raser, tex. hamiltonstövare och beagle. Du kan också se vilka tider som gäller för harjakt. Harjakt med hund är en mycket trevlig och givande jakt. Man behöver inte som vid tex. rådjursjakt och älgjakt vara tyst och stilla på samma sätt, vilket är till fördel. Att stå eller sitta still under en längre tid vid dåligt väder gör att en jakt kan kännas tråkig.

Hundar som används vid harjakt, rekommenderar harjakt med beagle, drever, stövare och Tax.


Jaga hare

Sidor angående harjakt, jakttider, jakthundar för att jaga hare och annat som har med jakt att göra. Harjakt med beagle eller stövare som också kan användas vid rävjakt är något av det man kan läsa om på dessa sidor.

jaktförmedling jägarförbundet jaktjournalen
jaktmarker och fiskevatten sveaskog Jaktkamraterna

Harjakt tips

Nedan sidor som sajten Jaktinfo innehåller. På denna sida kan tips angående harjakt med hund hittas, tex. harjakt med stövare.

Startsida Eftersök Fågeljakt
Harjakt Älgjakt Jägarexamen
Jaktbutiker Jakthundar Jaktmark
Jaktprov Jaktradio Jakttider
Vildsvinsjakt Jakttillbehör Jaktvapen
Hundpejl Rådjursjakt Viltrecept
Stycka