Eftersök av vilt

Eftersök av vilt görs med en bra eftersökshund.

På denna sidan kan du genom länkar, bilder och annonser hitta det mesta du behöver för att jaga älg, rådjur, hare, fågel mm. Du hittar också en hel del tillbehör för din jakthund, reflexer, pejlar mm.

Via länkarna ovan kan man köpa jakttillbehör för att jaga tex. rådjur och fågel på nätet.

Tyvärr händer det att djuret man skjuter på ej träffas på ett dödligt sätt utan har skadskjutits, tex. rådjur, älg och vildsvin, lika viktigt är att man gör ett eftersök av vilt, och det är viktigt att göra detta eftersök av vilt på rätt sätt. Man måste ha tillgång till hundar eller en bra eftersökshund som kan spåra upp ett skadskjutet djur då man ger sig ut på jakt, tex. vid en rådjursjakt, vildsvinsjakt och älgjakt.


Eftersök av vilt med hund

Det är inte enbart när jägaren misslyckas man kan tvingas att göra ett eftersök av vilt, många gånger får trafikskadade djur eftersökas. Nedan två böcker om eftersök av vilt, klicka på böckerna för att läsa mera. Vid en viltolycka sker eftersöket av förutbestämda eftersöksjägare med bra eftersökshundar. Polisen kontaktar dessa eftersöksjägare efter egen erfarenhet bestämmer hur man ska gå tillväga för att söka reda på det skadade djuret.

Eftersök av vilt av vildsvin och björn kan vara farligt, det gäller verkligen och veta hur man ska gå till väga. Däremot ett eftersök på älg vid älgjakt eller på rådjur är inte farligt, däremot för djurets bästa måste det ske på rätt sätt, eftersökshundar och passkyttar mm. Jag har varit med om att vid älgjakt se hur en jaktkompis sköt en älg med tre ben. Det fjärde var sönderskjutet. Denna älg måste ha haft fruktansvärt ont. Gör man ett eftersök av vilt på rätt sätt så hittas de skadade djuren.

Eftersök på klövvilt : eftersökshundens dressyr Eftersökets ABC : hur man lyckas med eftersök på klövvilt

Vid ett eftersök av vilt måste man lita på sin hund, om nu hunden fungerar på eftersök. För ett antal års sedan jagade jag rådjur, det var sent på kvällen då jag skjöt på råbocken. Jag såg att råbocken markerade att den blivit träffad så jag tog mig till skottplatsen för att hämta råbocken. Jag kunde inte hitta någon bock. Jag hörde att det knakade in till vänster efter jag skjutit. Då jag inte kunde hitta råbocken gick jag och hämtade min hund, som då var en strävhårig tax, en bra eftersökshund av vilt. När vi kom fram till skottplatsen så drog han vittring och ville gå till höger, men jag hade hört att det knakade till vänster så jag tog med honom in i skogen till vänster. Inte fan hittade vi någon bock. Tillbaks till skottplatsen där han fortfarande ville gå åt höger. Han fick bestämma och ca 50 meter in i skogen låg råbocken. Det knakande jag hade hört var säkert andra rådjur. Lita på hunden vid ett eftersök av vilt har jag lärt mig.

Denna sajt har jag tänkt som en informationssida om jakt, för alla som idag jagar men också för de som funderar på att börja jaga. Området jakt innefattar mycket, tex. jägarexamen, jakthundar, jaktvapen, jaktkläder, eftersök av vilt och jakttillbehör är något av detta. Via tidningar och böcker kan man både som van och oerfaren jägare hitta värdefull kunskap både om tex. hur jagar jag bäst råbock eller hur ska man bete sig vid ett eftersök av vilt. Man kan hitta annonser på eftersökskurser, eftersökshundar och andra tillbehör som eftersökslampor.

Nedan bild på vildsvinsjakt lånad från Svenskjakt.

vildsvinsjakt

De jägare som har tagit jägarexamen har fått lära sig en del teori om eftersök av vilt, också vilka olika hundar som är bra att använda till eftersök av olika vilt. Också genom jägarexamen och via jägarförbundet kan man få veta vilka krav som gäller vid jakt, hundar ska finnas tillgängliga för eftersök av vilt. Olika hundraser är olika bra att använda som eftersökshundar, tex. en gråhund är utmärkt att använda vid eftersök på älg och vildsvin.

Eftersök på älg och mycket mera om jakt hittar du hos svenska jägareförbundet. Klicka på bilden för att komma dit.

svenska jägareförbundet

Har man en jakthund så tycker jag att man ska träna den för eftersök av vilt. Brukshundsklubbarna har kurser för bla. eftersök av vilt. Viktigt vid eftersök är att man litar på hunden. Den kan ibland ta konstiga vägar, vad vi tycker, för att hitta rätt. Ett sätt att träna eftersök av vilt kan vara att man vid tex. en älgjakt tar hand om ett ben som man sedan använder att träna hunden att spåra upp. Tex. bind fast älgbenet och dra det efter dig, kan låta det studsa när du drar det så blir vittringen mer likt en älg som är i rörelse. Låt sedan din hund ta spår och spåra upp älgbenet.

Efter en viltolycka sker ibland eftersök av det skadade djuret av eftersöksjägare med eftersökshundar. På sidan Viltolycka.se, kan man hitta information om viltolyckor. Man kan bla. läsa följande : NVR:s hemsida är en plattform för information och nyheter från NVR centralt, från de regionala rådens verksamhet i länen och från samarbetsparterna i rådet. Hemsidan är också en portal för landets eftersöksjägare som ingår i Nationella Viltolycksrådet. Det är dessutom en plats där du som besökare kan söka efter information om hur många viltolyckor som sker och var de inträffar. Aktuell viltolycksstatistik uppdateras och presenteras regelbundet.Eftersök

Nedan sidor som sajten Jaktinfo innehåller. Området jakt innefattar mycket, tex. jägarexamen, jakthundar, jaktvapen, jaktkläder, eftersök av vilt och jakttillbehör är något av detta.

Startsida Eftersök Fågeljakt
Harjakt Älgjakt Jägarexamen
Jaktbutiker Jakthundar Jaktmark
Jaktprov Jaktradio Jakttider
Vildsvinsjakt Jakttillbehör Jaktvapen
Hundpejl Rådjursjakt Viltrecept
Stycka