Älgjakt

Om att jaga älg, älgjakt tider, regler mm.

På denna sidan kan du genom länkar, bilder och annonser hitta det mesta du behöver för att jaga älg, rådjur, hare, fågel mm. Du hittar också en hel del tillbehör för din jakthund, reflexer, pejlar mm.

Via länkarna ovan kan man köpa jakttillbehör för att jaga tex. rådjur och fågel på nätet.

Älgjakt bedrivs idag framför allt för att hålla älgstammen på en lämplig nivå. En för stor älgstam skulle leda till stora skogsskador och ett ökat antal trafikolyckor. För min del är älgjakt inte min favoritjakt, utan jag deltar mest för att jag tillhör jaktlaget, samt att den sociala biten är trevlig. Jakt på älg sker över hela landet, ta reda på vilka tider och regler för din älgjakt. Att jaga älg är för många höjdpunkten av jakt.


Jaga älg

Att jag inte är så förtjust i älgjakt beror på att många gånger då man suttit på pass så har inget hänt. Det händer betydligt mer vid rådjursjakt och harjakt om man jagar med hund. Det finns gott om filmer att titta på om älgjakt och att jaga älg upplagda på nätet. En del av mina jaktkamrater och så intresserade av älgjakt så att den tid vi inte får jaga älg på här, åker de till andra ställen där för att jaga älg andra tider för älgjakt gäller, vilket jag inte kan förstå när vi har gott om vildsvin, rådjur, hare och andra djurslag som får jagas.Besök Svenska Jägarförbundet för att läsa om regler och tider för älgjakt och annat om att jaga älg.

Stora områden ska sökas av och det tar tid om ingen älg finns inne i området. För många andra är älgjakt årets höjdpunkt. Vi jagar älg med hund, en gråhund som är väldigt duktig. Om inte hunden hittar älg på jaktmarken då finns ingen älg där. Under alla år som jag varit med på älgjakt så har jag skjutit 3 kalvar, 2 kvigor och 3 tjurar. Den största tjuren hade 9 taggar. Detta älghorn sitter nu på väggen här hemma.

Älg

Älgen är det största hjortdjuret. Hanen benämns tjur och honan ko. En ko som ännu ej fött någon avkomma (kalv) kallas kviga, läs mer om älgen på Wikipedia. Älgen tillhör klövvilt, till svenskt klövvilt räknas älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, vildsvin, mufflonfår och myskoxe. Varje år skjuts vid jakt på älg ca 100 000 älgar i Sverige.

Nedan annonser för den som ska ut på älgjakt och annan jakt, tex. jakttillbehör, jakthundar, filmer och jaktvapen och annat som hör till jakt och friluftsliv.

Nedan bild på älgjakt lånad från Svenskjakt.

älgjakt

Regler älgjakt. När man ska jaga älg får endast kulvapen användas. Kulor som väger minst 10 g måste ha en anslagsenergi på minst 2000 Joule 100 meter från mynningen. För kulor mellan 9 och 10 g krävs en anslagsenergi på minst 2700 Joule 100 meter från mynningen. Vapen uppfyllande dessa krav benämns klass 1-vapen. Som vid annan jakt med kulvapen på större vilt gäller att ammunitionen ska vara av halvmantlad typ.

Tider älgjakt. Tider för älgjakt och mycket mera om jakt hittar du hos svenska jägareförbundet.

svenska jägareförbundet

Länsstyrelsen registrerar områden för älgjakt, licenstilldelning samt insamling och sammanställning av avskjutningsstatistik. För att läsa mer om detta, eller läsa om olika licensområden eller se vilka tider som gäller för älgjakt, besök länsstyrelsens hemsida. Vad det gäller svensk jakt så är nog älgjakt det största målet för många.

I oktober då älgjakten startar i södra Sverige så presenterar Älgskadefondsföreningen, Viltolycksprognosen för innevarande år.

Sök vidare om älgjakt eller att jaga älg direkt här på sidan, via google sökmotor. Skriv sökordet i rutan, tex. jaga älg eller jakt på älg och du får många länkar att välja mellan.

Jakttid, dvs ett jaktår omfattat tiden från den 1 juni tom den 30 september. För att få jaga måste man lösa jaktkort, som varar gäller under denna tid och måste förnyas varje år.

Söker du filmer om älgjakt och att jaga älg så kan du besöka fähallen Jakt. Nedan en film om älgjakt hämtad från deras hemsida. Filmen heter Jakt och Jägarliv Älgjakt. Genom att titta på jaktfilmer om att jaga älg kan man lära sig tips och knep, tex. jakt på älg och att stycka älg.

älgjakt film

När det är dags för älgjakt kan böcker för den ovana den vana jägaren vara bra att ha, nedan några böcker om styckning och eftersök som ibland måste göras vid älgjakt.

Styckning av vilt Eftersök på klövvilt : eftersökshundens dressyrÄlgjakt tider regler mm

Nedan sidor som sajten Jaktinfo innehåller. På sidan hittar du fakta om tider och regler för älgjakt och annat om att jaga älg.

Startsida Eftersök Fågeljakt
Harjakt Älgjakt Jägarexamen
Jaktbutiker Jakthundar Jaktmark
Jaktprov Jaktradio Jakttider
Vildsvinsjakt Jakttillbehör Jaktvapen
Hundpejl Rådjursjakt Viltrecept
Stycka